Met een goede zonnebrandcrème kun je de huideigen beschermingstijd gedeeltelijk aanzienlijk verlengen. In dit artikel laten we je zien wat belangrijk is, waar je rekening mee moet houden en met welke fundamentele verschillen je rekening moet houden. Het is belangrijk dat de zonnebrandcrème bescherming biedt tegen uv-B-stralen, die alleen een oppervlakkig effect hebben, en vooral ook tegen uv-A-stralen, die een dieper effect hebben. In deze test houden we alleen rekening met zonnebrandcrèmes die tegen beide soorten uv-stralen bescherming bieden. De crèmes kunnen op twee manieren bescherming tegen de zon bieden:

  1. organisch (met behulp van energieomzetting) of
  2. mineraal (door reflectie op de huid)

Welke zonnebrandcrème is de beste?

Simpel gezegd: de beste zonnebrandcrème is de crème die jij en jouw kinderen ook echt zullen gebruiken! Afgezien van het merk of de zonbeschermingsfactor zijn er twee soorten zonnebrandcrèmes om uit te kiezen: die met chemische of minerale werkzame stoffen.

  • Chemische zonnebrandcrèmes zijn waarschijnlijk de soort waar je al het meest bekend mee bent. Ze absorberen schadelijke uv-stralen voordat ze jouw huid bereiken. Hoewel deze lotions en sprays gemakkelijker aan te brengen zijn zonder witte strepen, moet je deze zonnebrandcrèmes vaker opnieuw aanbrengen  dan een fysische of minerale optie.
  • Minerale zonnebrandcrèmes (ook wel fysische zonnebrandcrèmes genoemd) vormen een barrière op jouw huid die uv-A- en uv-B-stralen reflecteert of filtert. De gedispergeerde formules van zinkoxide en/of titaandioxide kunnen moeilijker op de huid uit te smeren zijn en een witte waas achterlaten, maar gaan meestal langer mee dan chemische formules.

Zonnebrandcrèmes hebben een zonbeschermingsfactor (SPF). Deze factor geeft de mate van bescherming tegen uv-stralen aan. Hoe hoger de factor, hoe groter het beschermende effect. Het wordt aanbevolen dat kinderen altijd een crème met een zonbeschermingsfactor van 50 of hoger gebruiken.

1e plaats

Testwinnaar: Nivea – Verfrissende dagverzorging

www.nivea.co.uk

Een goed verzorgende crème die bescherming biedt tegen uv-A en uv-B.
De crème is geschikt voor de normale en gemengde huid.

Zonbeschermingsfactor: 15

Prijs: 3,25 euro (6,50 euro per 100 ml)

2e plaats

Eucerin – Aquarporin Active

Geschikt voor alle huidtypes. Perfecte bescherming tegen uv-A en uv-B.

Nadeel: weinig inhoud in het potje.

Prijs per 100 ml (ongeveer): 45 euro

3e plaats

Louis Widmer – Dagemulsie Hydro-Active

Geschikt voor de normale en gemengde huid.

Zeer goede bescherming tegen uv-A en uv-B, maar slechts een beperkte hydratatie van de huid.

Prijs per 100 ml (ongeveer): 50 euro

Zonbeschermingsfactor: 30