Hondenloopbanden zijn de afgelopen jaren steeds belangrijker geworden. Elke hond heeft voldoende beweging nodig om fit te blijven of weer fit te worden. Te weinig beweging leidt net als bij mensen tot zwaarlijvigheid, een slecht uithoudingsvermogen, trage reacties, enz. De juiste hondenloopband vinden kan wat tijd kosten. Daarom hebben we hier informatie van fabrikanten verzameld om de zoektocht hopelijk wat gemakkelijker te maken. Vergeleken met het dijbeen zijn het onderbeen en de middelvoet aanzienlijk langer bij honden. Dit betekent dat honden ten opzichte van hun lichaamslengte een langere stap hebben dan mensen. Daarom zijn hondenloopbanden langer dan de gebruikelijke loopbanden voor mensen. Een hondenloopband is geen volwaardige vervanging voor de dagelijkse beweging (nieuwe indrukken, behoeften vervullen, sociale contacten) MAAR als de omgeving of de leefomstandigheden de mogelijkheden beperken, biedt een loopband de ideale aanvulling om een minimum aan beweging te garanderen en de beweging in het algemeen aan te vullen. Hondenfysiotherapeuten kunnen loopbanden gebruiken om de spierontwikkeling na een operatie te versnellen, het hart- en bloedsomloopstelsel van honden te versterken of om honden gecontroleerde langzame bewegingen te laten maken, als dat nodig is vanwege een gewrichtsaandoening of eerder letsel. Let op het volgende:

Grootte en gewichtsklasse De loopband en het loopoppervlak moeten in ieder geval geschikt zijn voor de grootte en het gewicht van jouw hond. De hond moet zich vrij kunnen bewegen
Afmetingen Hoeveel ruimte is er beschikbaar? Sommige apparaten zijn opvouwbaar en gemakkelijk op te bergen. Er moet echter wel voldoende ruimte beschikbaar zijn voor de training. Hier moet ook rekening worden gehouden met de extra veiligheidsafstanden
Veiligheidsmaatregelen In een noodsituatie moet de loopband onmiddellijk kunnen worden gestopt (noodstopschakelaar), gesloten zijwanden helpen de hond om in de juiste looprichting te gaan staan, geven hem extra veiligheid en voorkomen dat hij eraf springt
Eenvoudige bediening Het apparaat moet gemakkelijk te bedienen zijn. Een trainingscomputer met een elektronisch display en een touchscreen helpen bij de bediening. De snelheid en de helling moeten op elk moment kunnen worden gecontroleerd en gewijzigd
Min.-max. snelheid Het moet mogelijk zijn om de snelheid zonder grote stappen aan te passen. De stapsnelheid moet normaal gesproken tussen 0 en 12 km/u liggen (tot 20 km/u kan nuttig zijn voor professionele training).
Hellingshoek Van een helling is sprake als de loopband aan de voorkant iets omhoog staat en aan de achterkant naar beneden helt. Dit is essentieel voor het trainen van specifieke spiergroepen. Het standaardbereik van de meeste apparaten is een helling van ongeveer 10 procent. Een helling is niet absoluut noodzakelijk voor een pure cardiovasculaire training.
Materiaal Hoe belastbaar is het materiaal? Hondenloopbanden moeten gemaakt zijn van duurzaam materiaal van hoge kwaliteit. Het loopoppervlak moet slipvast zijn. De zijkanten moeten stevig vastzitten.
Geluidsniveau Het belang van het geluidsniveau voor zowel hond als mens mag niet worden onderschat. Hoe stiller een apparaat is, hoe aangenamer het is.
1e plaats

Testwinnaar: dogPACER

www.dogpacer.com

Prijs: 499 euro Deze loopband lijkt een van de favorieten op de markt te zijn. De DogPacer is een zeer stijlvolle en functionele loopband. Dankzij zijn lengte kan de hond normaal lopen. De besturing is aan de zijkant geplaatst zodat de loopband comfortabel en veilig kan worden bediend, terwijl de hond op de loopband loopt. De loopband heeft een goede snelheid van 0,8-12 km/u met stappen van 0,1 km/u. Het digitale display maakt een eenvoudig gebruik mogelijk met 3 vooraf ingestelde programma’s of de zelfgekozen snelheid. De band biedt voldoende mogelijkheden om de helling  (5%-9%) te variëren. Het display toont de snelheid, de tijd, de afstand en de verbrande calorieën. De loopband is erg stil. De zijbegrenzing voorkomt dat de hond eraf springt, en de hond kan de loopband veilig naar voren verlaten. Er is een veiligheidscontact waarmee de loopband onmiddellijk kan worden gestopt. Er zijn twee modellen: de DogPACER LF 3.1 en de MiniPacer. Beide modellen bieden een voldoende groot loopoppervlak. Beide modellen zijn eenvoudig te verplaatsen. Ze zijn gemakkelijk op te vouwen, zeer compact en hebben wieltjes. De MiniPacer is ideaal voor hotelkamers of kantoren. Het grotere model heeft iets meer ruimte nodig.

2e plaats

PETSITE

Door het iets kleinere loopoppervlak is deze loopband geschikt voor kleine en middelgrote honden. De loopband bereikt een goede snelheid van 0,8-12 km/u met stappen van 0,1 km/u. Je kunt drie verschillende hellingen instellen, maar dat moet dan wel handmatig aan de voet van het loopwiel gebeuren. Het lcd-scherm en de afstandsbediening zijn erg praktisch als je de 12 verschillende trainingsmodules en bedieningsfuncties van de trainingscomputer wilt gebruiken. Het display toont de snelheid, de tijd, de afstand en de verbrande calorieën. De fabrikant geeft een maximale capaciteit van 90 kg aan, maar raadt 30 kg aan. De loopband heeft een stabiele zijbegrenzing en een noodstopfunctie. De band is niet opvouwbaar, maar dankzij de wieltjes is hij gemakkelijk te vervoeren.

3e plaats

RGLZY-hondenloopband (Pet Treadmill)  

Deze loopband is geschikt voor honden met een lichaamslengte van minder dan 60 cm. De loopband heeft een display en een afstandsbediening. Het display toont de snelheid, de tijd, de afstand, de verbrande calorieën en de trainingsmodus. Het leddisplay is gedraaid aangebracht, zodat je er eenvoudig naar kunt kijken en het eenvoudig te bedienen is. Veiligheidsschakelaar om de band onmiddellijk te stoppen. Er zijn geen gesloten beschermelementen aan de zijkanten.

DogPacer
MiniPacer
DogPacer LF 3.1PetSiteRGLZY Hundelaufband (Pet Treadmill)
Größe und Gewichtsklasse<=25kg<=80kg<=90kg<=80kg
Lauffläche96cm (L) x 40 cm (B)180cm 8(L) x 42cm (B)96,5 cm x 35,5cm 85cm x 28cm
Abmessungen (geöffnet)107cm x 55cm x 72cm (LxBxH)195 cm x 69cm x 117cm (LxBxH)122cm x 53cm x 102 – 105cm (LxWxH)110cm x 42cm x 93 cm
(LxBxH)
Abmessungen
(geklappt)
klappbar
101,7 L cm x 56cm B x 21 cm H
klappbar
107,4 cm (L) x 56,1cm (B) x 21,7 cm (H)
nicht klappbarklappbar
Gewicht Laufband21,6 kg37,7 kg22 kg21 kg
SicherheitsvorkehrungenNotfallkontakt, Beidseitige SeitenabgrenzungNotfallkontakt, Beidseitige SeitenabgrenzungSicherheitsschlüssel
Beidseitige Seitenabrenzung
Querstange für die Leine
Sicherheitsschalter
Leichte BedienungComputer zur Kontrolle von Zeit, Geschwindigkeit, Distanz, KalorienverbrauchComputer zur Kontrolle von Zeit, Geschwindigkeit, Distanz, KalorienverbrauchComputer zur Kontrolle von Zeit, Geschwindigkeit, Distanz, KalorienverbrauchTrainingscomputer, LED Anzeige (Geschwindigkeit, Zeit, Entfernung, Kalorien, Modus)
Min.-Max. Geschwindigkeit0,8-12 km/h (0,1 km/h Stufen)0,8-12 km/h (0,1 km/h Stufen0,8 km/h – 12 km/h0,8km/h – 6 km/h
Steigungswinkelbis 4,5 Grad4 Stufen (5%; 6,5%; 7,5%; 9,5%)4cm
MaterialSeitenabgrenzung: 600D Oxford
Gerüst: Eisen, ABS
Oxfordtuch, ABS, Eisenrohre
Geräuschpegelleiseleise